En vektoriserad bild beskrivs av linjerna eller kurvorna mellan två olikla punkter. En rastrerad bild kan beskrivs som många små bildpunkter eller pixlar. När du förstorar en bild ökas inte antalet pixlar. Det är själva pixeln som också förstoras. En bild som är 5 cm bred kanske utgörs av 500 pixlar på bredden. Förstoras bilden till 50 cm utgörs den fortfarande av 500 pixlar men varje pixel är större. Bilden uppfattas mer oskarp och "pixlig"

TRYCKFILER

För att vi ska kunna trycka er logotyp behöver vi få logotypen vektoriserad i EPS eller PDF-format.
Har ni inte filen vektoriserad, kan vi hjälpa er med detta till en kostnad på 595kr/timme ex moms.

Vi kan inte trycka pixelbaserade logotyper. Många tänker att det hjälper att öppna upp logotypen i t.ex Adobe Photoshop och bara spara den som EPS eller PDF format. Detta går INTE. Filen måste vektoriseras vilket man ska använda ett vektorbaserad grafikprogram till ex Adobe Illustrator eller Corel Draw.

Tryckbara filer: EPS, PDF (Vektoriserade)

Ej tryckbara filer: JPG,TIFF,PNG,GIF (Raster/pixelbaserade)

RASTER

En rasterfil kan också benämnas som en bitmapp-fil, och är baserad på pixeldata. När du tittar rasterfilen på en låg procentsats i storlek, ser bilden blandningar och normal. När du zooma in eller gör bilden större kommer du se att bilden ser mer "pixlig" ut. Kvalitén försämras kort sagt.

Läs mer om raster

VEKTOR

Vector filer är baserade på matematik och kurvor istället för pixlar. Det innebär att bilden är ändra storlek, omdefinierar datorn formens pixlar så att bilden förblir skarpa och rena.

Läs mer om vektorgrafik

© 2018 Next Day Sport & Profiltryck, Alla rättigheter är reserverade.

Skapad av Malin Bäckström